A szülinapok a családunkban

A születésnapok a családunkban a legnagyobb szórakozások. Mindegy, hogy gyerek, vagy felnőtt, mindenkinek meg szoktuk tartani, maximum annyit egyszerűsítünk a dolgokon, hogy ha egy hónapban több családtagnak is van szülinapja, akkor azt egyszerre ünnepeljük meg. Ezek a szülinapok a legtöbb esetben úgy néznek ki, hogy a születésnapot vacsorát ad, néhányan közülünk feldíszítjük a lakását, vagy a vendéglőben segédkezünk, attól függ, hogy mit választ a szülinapos. Aztán a vacsora után jönnek az ajándékok, majd a party. Vagy otthon bulizunk, vagy a vendéglőből elmegyünk valahova. Ilyenkor az idősebbek már ne tartanak velünk. Vagy ha pont nekik van szülinapjuk, akkor a party helyett moziba megyünk közösen. Igazi nagycsaládi szórakozás, ettől vagyunk ennyire összetartók.

Két hete például édesanyámnak volt születésnapja. Idén volt az első év, amikor azt mondta, hogy inkább moziba menjünk a vacsora után, és ne bulizni. A vacsorát természetesen, mint mindig, ő főzte. A testvéreim meg én pedig segítettünk neki kitakarítani és kidekorálni a szülőházunk nappaliját. Mi már egyikünk sem lakunk ott, de mindig úgy térünk vissza oda, mint az igazi otthonunkba.

A nagyobb gondot tulajdonképpen az ajándék jelentette, hiszen az ünnepség megszervezésében már megvolt a tapasztalatunk. Mivel ötvenet töltött az anyu, szerettük volna a kerek szám alkalmából valami nagy dologgal, közösen meglepni. Amikor negyven éves lett, vásároltunk neki egy új porszívót, mert a régi már nem működött jól. Örült is neki, meg nem is, úgyhogy akkor eldöntöttem, hogy soha többé nem veszek neki olyan ajándékot, amivel munkálkodnia kell, akkor sem, ha az ajándék segíti a munkáját és a házvezetést. 

Végül az öcsém állt elő a nyertes ötlettel. Vásároljunk neki ékszerdobozt. Úgyis nagyon szereti az ékszereit, s habár vannak kisebb dobozai, amiben tartja őket, egyik sem igazi ékszerdoboz, csak innen meg onnan összeszedett dobozkák. Most kaphatna tőlünk egy óriási, luxus méretű dobozt, amibe az összes ékszere egyszerre férne el, és ami remekül mutatna a sminkasztalán. Persze, azon sokat vitatkoztunk, hogy melyiket válaszuk, mert a Bagbox webshopon rengeteg ékszerdoboz van és egyik szebb, mint a másik. Sötétbarna, világosbarna, fekete és krém-mahagóni színűek vannak a luxus ékszerdobozok között. Anyu hálószobája, ahol a sminkelőasztala is van, rózsaszín, a bútorok pedig krémszínűek. Én ezért  krém-mahagóni színű dobozra gondoltam, de az öcsém mindenképp feketét szeretett volna vásárolni. Azzal érvelt, hogy bármikor meszelhet, vagy átrendezhet az anyu, és akkor ez már nem biztos, hogy találni fog. A fekete pedig mindennel talál, ráadásul rettenetesen elegáns a fekete bőr. Persze, ezzel is egyet tudtam érteni, de engem valahogy a másik doboz nyűgözött le.

írom is, hogy a szép színén kívül mit tud ez a doboz: van benne egy rugalmas zseb és egy tükör a tető belső részén; van benne egy nagy fedett rekesz és kettő fedetlen, két darab gyűrűtartó; aztán van két kivehető rekesz, amelyekben összesen van tizenhat horog, itt nyakláncokat lehet tartani; egy darab egyterű fiók és egy darab osztott; aztán van egy fiók, amelyben óratartók vannak, összesen négy. Jaj és persze kulccsal zárható.

Az öcsém is kinézett egy feketét, mondom, hogy az mit tud, hogy a végén ti is meg tudjátok ítélni, hogy jól döntöttünk-e. A fedelén ez is rendelkezik rugalmas zsebbel és tükörrel. Három fiókkal rendelkezik, melyből egy osztatlan, egy osztott, egy pedig extra nagy fiók. Ennek is van horoggal ellátott nyaklánctartója, mégpedig 17 nyaklánc tárolására alkalmas. Aztán van benne egy nagy méretű gyűrűtartó párna, és egy medáltartó tálca. Valamint ez is kulccsal zárható. Ez a doboz is sok minden tárolására alkalmas, de úgy gondolom, hogy egy jó ékszerdoboz mindenki számára mást jelent. És mivel anyának karórái is vannak, valamint nincsenek külön medáljai és nyaklánca is alig van egy pár, ezért sokkal jobban megfelel a krém-mahagóni színű doboz. Sikerült erről meggyőznöm a nővérünket is, úgyhogy kettő-egy végeredménnyel megszavaztuk és megrendeltük az ékszerdobozt a Bagboxról.

S habár az öcsémnek végig meggyőződése volt, hogy anyunak nem fog tetszeni a doboz, azért sikerült meggyőznünk, mivel képzeljétek el, hogy a Bagboxon van csomagcsere lehetőség. A webshop a törvényben előírt tizennégy napon kívül, összesen harminc napot biztosít arra, hogy meggondol magad és visszaküld a rendelésedet. Ha pedig 30.000 forint feletti értékű vásárlásról van szó, akkor nemcsak hogy ők küldik a futárt, de nem is kell postaköltséget fizetni a visszaszállításért. Persze csak akkor cserélik vissza, ha eredeti állapotában van az ékszerdoboz. De ez egyszerű, hiszen megmondjuk anyunak, hogy próbálja ki és ha nem tetszik, át tudja cserélni egy másikra, olyanra, ami inkább bejön neki.

De, végül is, én nyertem. Anya odáig volt a dobozért, a színét is nagyon bőszen dicsérte, pont azzal érvelve, hogy talál a bútoraihoz, valamint az első pár hét után sem győzött hálálkodni, mivel nagyon jól és rendszerezetten sikerült bepakolnia az ékszerdobozba, és mindennek talált helyet benne.

Úgyhogy nem volt csere. Az ünneplés pedig nagyon jól telt. A kaja, mint mindig finom volt, a film pedig nagyon szórakoztató. Féltem tőle, mert anyu választotta és filmekben mi valahogy soha nem egyeztünk ki, de most egész jól eltalálta ő is a dolgot. Igazán idillikusan telt az egész szülinap. Most már várom az enyémet, mert pont az lesz a következő.