Megyei matrica autópálya matrica – hogy is van ez napjainkban?

Alig vártam, hogy péntek legyen. Mert minden hónap első péntekje szigorúan a bulizásról szól. És ez alól nem ment fel sem vizsgaidőszak, sem pasi. Egyedül két dolog ad lehetőséget a távolmaradásra, de ilyenkor meg szoktuk próbálni áttenni szombatra a Nagy Eseményt. Ez a két dolog pedig a 40 fokos láz (38 fokossal még simán lehet bulizni!), a másik pedig az évforduló, de ennyi, kész kifújt. Így hát egész héten lázasan a péntek estére készülődtem, nagyon rám fért már, hogy kieresszem a fáradt gőzt, hétfőtől péntekig minden nap kirámoltam a ruhásszekrényem, hogy kitaláljam, mit vegyek fel, és valami véletlen szerencse folytán, 5. nekifutásra, a buli napján, sikerrel jártam. Nem tudom, miért voltam ennyire rápörögve a mostani alkalomra, mert bár mindig várom a csajos estét, amikor hármasban, Marival és Klárival bulizunk, azért ez most szokatlan lelkesedés volt még tőlem is. Bár, ha végig gondolom, elég húzós hetek állnak mögöttem, mind az egyetemet, mind a családomat illetően, végül is, érthető, hogy szeretnék végre kikapcsolódni.

Ám alighogy megérkeztünk, felhajtottuk a welcome drinket, és a másodikkal már a táncparketten ráztuk, amikor Mari lelkesen elkezdett valamiről magyarázni. Hárman körben álltunk, de annyira üvöltött a zene, hogy semmit nem értettem abból, amit mond, és Klári meglepődött arcát látva egyértelmű volt, hogy ő sem. Mari türelmetlenül az égre emelte tekintetét, majd karon ragadott mindkettőnket (visszagondolva, gőzöm sincs, hogyan csinálta, hiszen nála is volt egy koktél, és tudtommal csak két keze van…), és kirángatott a szórakozóhely teraszára.

Ott aztán elkezdte fújni elölről a mondókáját: megyei matrica, autópálya matrica így, meg úgy… Mi meg továbbra is csak döbbenten pislogtunk. Kicsit beütött éhgyomorra a pia, így elszaladtam valami rágcsálnivalóért a pulthoz, mert Mari lelkesen csillogó szemeiből láttam, hogy itt ma este nem lesz tánc addig, amíg el nem meséli, mit akar.

Mikor visszaértem, megkérdezte, mit tudunk a megyei matrica autópálya matricáról? Én momentán semmit, mert még csak most csinálom a KRESZ-t, Klári pedig évente egyszer autózik pályán, a Balatonra, tudja, hogy mit kell vennie, és kész.

És akkor Mari belekezdett. Hogy ez a megyei matrica mennyire király dolog, mert olcsóbb, mint a havi, és mint az éves, legalábbis akkor, ha csak 2-3 megyére kell kiváltani, és a szüleinek pont erre van szüksége. Egy kisebb bolthálózatuk van, kézműves termékekből, amit Mari édesanyja, és két nővére készít, illetve besegít néha a nagymamája. Sose hittem volna, hogy így beindul nekik ez a dolog, de több vidéki piacon kint vannak fixen, és igyekeznek részt venni vásárokon is, és jól megy az üzlet. Szerencsére akkora a családjuk, és annyira szétszóródtak, hogy mindenhol volt egy unokatesó vagy nagynéni, aki szívesen beszállt az üzletbe, és vállalta, hogy vezeti a helyi boltocskát.

Mari édesapja pedig állandóan az autóban ül, és heti 4 alkalommal szállít árut a boltoknak. Dunaföldvártól Miskolcig. Egy hétszemélyes kisbusza van, ami szerencsére még a kisebb, D1 kategóriába tartozik, így, mivel 4 megyén utazik keresztül, Fejér, Pest, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyén, még mindig sokkal jobban jár a megyei matricával, mint az évessel. És milyen, mondja Mari, hogy a hivatalos autópálya matrica honlap segít a tervezésben, ugyanis az édesapja először éves matricát akart venni, de Marinak szöget ütött a fejébe, hogy hátha nem muszáj, hátha olcsóbb a megyei, és igaza lett! Az útvonal tervező pofon egyszerű, meséli, csak be kell írni, hogy melyik városból hova tart, és a tervező kiadja, hogy melyik megyékre szükséges matricát váltani, hogy ez mennyire kerül, ÉS odaírja azt is, hogy az éves mennyibe kerülne, így láthatja az ember feketén, fehéren, hogy jobban megéri. Vagy nem. Mariéknak fele annyi a kisbuszra a megyei matrica, mint az éves lenne, de a nagybátyja teherautójára például már D2 jelzésű matrica kéne, abban az esetben viszont négy megyére csak pár ezer forinttal olcsóbb a megyei jegy, mint az éves, tehát ott felesleges lenne ezzel cicózni. Mari édesapjának azonban, aki Fehérváron, Monoron, Vácon, Egeren, Gyöngyösön és Egeren áthaladva megy Miskolcra, ez tökéletes.

Klárival csak furán bólogattunk, nem értettük, Mari mitől ilyen lelkes, de hát mindig is ilyen volt: ha tanult valami újat, azt rögtön tovább kellett adnia, így folytatta is a beszámolót. A megyei matrica kalkulátor használata pofon egyszerű: miután a beírt útvonal alapján kiadja a szükséges megyéket, egyszerűen tovább lehet lépni innen a vásárlás, fizetés oldalára. Itt szokás szerint szükséges megadni az autó rendszámát, felségjelét, valamint a mi adatainkat: telefonszám, email cím. Regisztráció szerencsére nem szükséges, ami akkor igazán nagy előny, ha az ember már az autóban döbben rá, hogy elfelejtett matricát venni, és elég gyorsan félrehúzódnia, hiszen egy pár perces procedúra az egész – amit viszont a regisztráció jóval meghosszabbítana. Ezenkívül az is nagyon szuper, hogy a januárban megvásárolt matrica egy évig érvényes.

A megyei matrica kalkulátor mellett egy gyorsgomb is van az oldalon, ahonnan könnyedén a további matricák vásárlásához ugorhatunk. D1 és D2 kategóriákban. Amennyiben másikra óhajtunk jegyet váltani, úgy az E-matrica vásárlás menüpontot kell választanunk, ahol minden kategória minden matricája elérhető.

Igazából csak annyit tudtam eddig, hogy Klári autójára D1, 10 napos matricát kell váltanunk, így érdeklődve hallgattam, ahogy Mari a többi kategóriát, és időtartamot sorolja.

Időtartamra válaszhatunk 10 napos, havi, éves, vagy megyei matricát, illetve most újdonságnak számít a többhavi matrica. Ez 2, 3, 4, 5, 6 vagy 7 hónapra váltható, azon túl már nyilván nem is érdemes vacakolni vele.

megyei-matrica-autopalya-matrica

A járműkategóriák pedig a következők: a már ismert D1, amely max. 7 személy szállítására alkalmas autókra jó, a D2 7 főnél több ember részére alkalmas járművekre, illetve lakó- és és teherkocsira érvényes, 3,5 tonnáig bezárólag. A B2 9-nél több fős gépkocsi, az U az utánfutó, de ez D1 autóra nem szükséges, ott tartalmazza a matrica, csak D2 és B2 kategóriásokra. A Dm1 pedig motorkerékpárokra vonatkozik; ezekre csak 10 napos, havi, és többhavi jegy váltható, megyei és éves nem.

Ezenkívül a honlapon pályamatricánk érvényességét is lehetőségünk van lekérdezni: ehhez csupán a rendszámot, a felségjelet és az email címünket kell megadnunk, és máris megtudhatjuk, hogy meddig jó még a kiváltott jegyünk.

Mari ezt az információ halmazt szinte egyszuszra sorolta el, se nem evett, se nem ivott, így a nyilván rég felmelegedett koktélját most egy hajtásra kiitatta, majd türelmetlenül felpattant, hogy most már igazán irány a táncparkett!

Hitetlenkedve ráztam a fejem, miközben összenevettünk Klárival. Mari és az ő információ kitörései! De legalább mindent megtanultam az autópálya matricákról, és még táncolni is maradt időnk. Biztos hasznát veszem majd a tudásomnak, ha végre meglesz a jogsim.