Mindennapos stressz

Mindenki, aki valaha is dolgozott, tanult, élt emberek között megtapasztalta már a stresszt. Ez a hormonális folyamat kis mértékben serkentőleg hat az emberre, és elősegíti, hogy jobban tudjunk teljesíteni. De nagymértékben igen veszélyes és egészségtelen.

A stressznek rengeteg negatív hatása és következménye lehet, például elhízás, krónikus fáradtság, hajhullás… Továbbá nagyban nő olyan betegségeknek a kockázata, mint a depresszió, cukorbetegség, szív és érrendszeri panaszok. Sajnos a stresszt nem igazán lehet kiiktatni az életünkből, hiszen rengeteg minden okozhatja, esetleg csökkenthetünk rajta az életritmusunk lassításával. Ezért fontos hogy megfelelő technikákkal megtanuljuk levezetni. Egy jó dolog
lehet erre a bulizás. A barátok, a közös kikapcsolódás, a zene, a tánc mind hatásosak stressz csökkentésben.

Ugyanakkor nem alkalmazhatók mindig, hiszen van olyan hogy a barátaink nem érnek rá, vagy nekünk nincs kedvünk kimozdulni, vagy csak nem akarjuk túlzásba vinni az alkohol fogyasztást.
De van egy ennél sokkal hatékonyabb mód is. Ez pedig a meditáció. A meditáció bizonyítottan jó hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. Az egész folyamat olyan, mint egy megtisztulás, amikor le tudjuk venni a vállunkról minden hétköznapi problémánkat, és csak magunkra, befelé tudunk figyelni.

Ez által jobban megismerhetjük saját magunkat, kiegyensúlyozottabbá válhatunk, és a mindennapi stressz is úgy eltűnik, mintha elfújták volna. A meditáció, bár a keleti kultúrákból jön, nem kell követnünk az adott vallási vagy filozófiai tanokat, hogy használni tudjuk. Hiszen nem, vagy nem csak spirituális úton fejti ki a hatását. Ugyanakkor a meditáció vallásos gyakorlói
használnak olyan praktikákat, amiket érdemes ellesni tőlük, mert hatékonyabbá teszik a meditációt, elősegítik a ráhangolódást és az elmélyülést.

Ilyen praktika például a tibeti hangtál használata. Ez egy kis fém edény, amelyet ha megfelelő módon megkongatnak, különböző hangokat ad ki. Rengeteg különböző hangtál kapható. A legjobbak 7 fém ötvözetéből készülnek, aranyból, ezüstből, rézből, vasból, ónból, higanyból és ólomból. Ezek szimbolikája a Nap, Hold, Vénusz, Mars, Jupiter, Merkúr, Szaturnusz. És ezek ötvözésével és a tál súlyával alakítanak ki különböző hangokat.

Lehet kapni továbbá géppel és kézzel készült hangtálat. A kézműves tálakat generációk óta öröklődő technikákkal készítik. Először megolvasztják a kívánt mennyiségű és összetételű fémet, majd kerek fém lapkákat készítenek belőlük. Ez után a fém lapokat egymásra rétegezik, és hevíteni kezdik, amíg meg nem lágyulnak. Ez után kezdődik a kalapálás, hogy a fém megedződjön, és megkapja végső formáját. Végül kézzel megcsiszolják és polírozzák a
hangtálakat, ami gyönyörű tónust kölcsönöz nekik.

Léteznek díszített változatok is. Ezek valamivel drágábbak, de ha a meditáció spirituális részében is el szeretnénk merülni, nagyban segítenek a tálakra faragott szent képek és szövegek. És persze gyönyörűek is. A hangtálakat nem csak meditáláshoz, hanem szórakozásra és zenélésre is használják, tehát nem kell feltétlenül spirituális alkatnak lennünk ahhoz, hogy használni tudjuk. A megszólaltatáshoz szükségünk van még egy speciális botra. Ebből is van többféle, sima fa vagy bőr fedésű… Ezzel tudjuk megkondítani a tálat. Fontos, hogy kezdőknek érdemesebb fa botot használni, mert könnyebb vele játszani.

Mint minden hangszer, a hangtál megszólaltatását is tanulni kell. Csak úgy, mint a meditációt. Gyakorlás szükséges a helyes technikák elsajátításához, és ahhoz, hogy igaz eredményeket érhessünk el. De ha belegondolunk, ez is egy fontos része a stresszcsökkentésnek, hiszen a türelem és a kitartás gyakorlása segíti a hétköznapi boldogulásunkat is. Tehát mindenkinek nagyon ajánlom a meditáció és a hangtálak kipróbálását, mert hozzásegítenek egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élethez.