Veterán autós találkozó

Nyáron részt vettem egy veterán autós találkozón. A régi dolgok mindig felkeltették az érdeklődésemet, különösen, ha autókról van szó. Nekem csak egy 10 éves járgányom van, nem számít veteránnak, de azért is mentem el a találkozóra, hogy körbe nézzek, milyen idősebb autót lenne érdemes venni.

Sok emberrel beszélgettem, jó volt látni, hogy mennyire rendben tartják a szeretett autójukat. Egy gépjármű, 30 éves korától számíthat veteránnak. A hivatalos minősítés megszerzéséhez, azonban külön vizsgát kell tenni, ahol megállapítják, hogy fenn állnak az eredeti állapotok vagy sem. Egy ennyi idős kocsi, már rengeteg kilométert tett meg. Többet is kipróbáltam, és meglepődtem, hogy motorikusan is mennyire jó állapotban vannak.

A veterán autó tulajdonosok különös figyelmet szentelnek a járművüknek. Egytől-egyig tudják, mi kell ahhoz, hogy hosszú távon a megfelelő állapotban tudják az autójukat. Egyik barátommal beszéltem, és ő azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos a kiváló minőségű motorolaj használata. A valvoline márkára esküszik. Nem csoda, ilyen idős autóhoz, ilyen régi márka is illik. A valvoline motorolaj gyártása már 150 éve elkezdődött. Már a T mobilhoz ajánlott olaj is ez volt. Ennek a nagy hagyományokkal rendelkező márkának mára sokféle terméke van.

Az egyik típusú motorolajat kifejezetten a sokat futott autókhoz tervezték. Speciális adalékokat tartalmaz, amik mind a motor élettartamának meghosszabbítását szolgálják. Tömítés kondicionáló és tisztítóanyag tartalma szinte felújítja a motort. Minden motorolaj alapvető feladata a súrlódás csökkentése, az alkatrészek között. Ezzel együtt a működés során termelődő hőt is csökkentik. A speciális tisztító és diszpergáló szerek az olaj besűrűsödését gátolják meg. Mindezeknek köszönhetően az olajfogyasztás is csökken.

A nagy öregek már csak tudják, hogy milyen márkát kell használni. Ők saját kezűleg, otthon végzik az olajcserét. Precízen akkor, amikor a megtett kilométerek vagy az idő elteltével szükségessé válik. A következő alkalommal én is magam akarom elvégezni. Ehhez meg is rendeltem az olajwebshop oldaláról a szükséges anyagokat. Én legtöbbet a városban vezetek. Rövid, változó sebességű szakaszok, hosszú alapjáraton üzemelés jellemzik az utazásaimat. Ennek megfelelő motorolajat kerestem. A valvoline durablend olajat kifejezetten ilyen feltételekhez tervezték. Kizárólag szintetikus alapanyagokból készült. Extra kopásvédelmet és tisztítást nyújt, így védve a motort a nehéz körülmények között is. Nekem pont erre van szükségem, mivel szinte csak a lakhely és a munkahely között használom az autót. Rövid, viszont forgalmas utakon közlekedek.

Az említett webáruházban mindenki egyszerűen megtalálja a neki szükséges termékeket. Léteznek kifejezetten idős, akár már veterán autókhoz ajánlott olajak. Ezek a motor megújítására törekednek, a mikro sérülések helyreállításával. Az új gépjárművekre kifejlesztett anyagok, pedig a bejáratás időszakában nyújtanak különleges védelmet, csökkentve a keletkező fém hulladék mértékét. Vannak verseny körülményekre tervezett motorolajok, amik a nagy teljesítményű motorok igényeinek megfelelően viselkednek, extra kopásvédelemmel.

Mindegy, hogy milyen olajat választunk, arra mindig figyeljünk, hogy a saját autó márkánknál elfogadott típusút használjunk. Általában a viszkozitás értékére kell a legjobban figyelni, hogy egyezzen a flakonon látható szám, a jármű kézikönyvében találhatóval. Ha ez megvan, akkor már nagy bajt nem tudunk csinálni.

Megérte elmenni a veterán találkozóra. Gyönyörűek a szépen karbantartott régi autók. Egy-kettő tényleg muzeális darab, mégis gond nélkül fut az utakon. Ezek az autók rendkívül nagy értéket képviselnek. Ha nekem lenne egy ilyen, kifogástalan állapotban lévő, több mint 30 éves autóm, az utcára se mernék kimenni vele.