Mekkora partit csaptunk a havernál!

A héten az utolsó lépés is megtörtént: a szolgáltató kicserélte a haver egyirányú villanyóráját olyanra, ami mind a két irányba mér, azaz nem csak a fogyasztást, de a termelést is számon tartja.

Rengeteg időbe és agysejtjébe került a havernak, amíg elintézte ezt a napelem projektet magának, de megérte. Már csak a buli miatt is, amivel megünnepeltük, hogy minden elkészült. Hatalmas parti volt, az a fajta, amit soha nem felejtesz el. De azért is megérte, hiszen most hosszú, hosszú időre nem kell törődnie a villanyszámlával, hiszen az nulla forintos lesz. Igaz, a hitelt még egy ideig fizetnie kell, de nem féltem a havert, mindig lesz pénze rá. Amúgy meg nincs is kamat a hitelen. Hallottál már ilyenről? Ha rákeresel arra, hogy napelem telepítés pályázat, akkor biztosan meg fogod találni a pontos leírását a dolognak. Én annyit tudok, hogy nincs kamat, tíz százalék önrészed kell legyen, használhatod szigetelésre és nyílászárok kicserélésére is a pénzt; valamint húsz éves a futamidő. Tökéletes feltételek. Most még nagyon másnapos vagyok, de szerintem holnap én is fogok árajánlatot kérni attól a cégtől, akivel Gyuszi is intézte az egészet. Természetesen a papír részét nem csinálják meg helyetted, az a te dolgod, de szívesen segítenek benne, Gyuszinak is sok tanácsot adtak. Na meg nekem itt van Gyuszi is segítségnek. Viszont a terveket és a megvalósult munkát profi módon intézik. Ha minden így működne Magyarországon, mint ez a cég, biztosan egy sokkal jobb ország lennénk.

Jaj, rájöttem, hogy lehet, hogy nem értitek, hogy miért beszélek két irányba mérő villanyóráról, meg nulla forintos villanyszáláról. A lényeg nagyon egyszerű. Kétféle használati móddal szereltethetsz fel napelemeket akárhova: az egyik az akkumulátoros megoldás (valamilyen szigetnek hívják, de azt már elfelejtettem) és a másik pedig az, amikor továbbra is rá vagy csatlakozva az áramszolgáltató által nyújtott áramra is. Utóbbinak az az előnye az előbbihez képest, hogy éjszaka vagy rossz idő esetén sem maradsz áram nélkül, mert a szolgáltató nyújt neked, amikor pedig túltermelsz, akkor az bekerül a rendszerbe, és ennek az ára vonódik le az elfogyasztott áram árából. Természetesen az akkumulátor azért akkumulátor, hogy bírja bizonyos ideig, ha napsütötte idő van, éjszaka biztos nem merül le, de ha sokáig van borús, esős idő, nincs rá garancia, hogy mikor fog megtörténni a katasztrófa: az egész otthonod áram nélkül marad. És nem is tudod, hogy meddig. Enne csak akkor van értelme, ha olyan helyre kell áramot teremts, ahova nincs bevezetve és nagyon drága és nehéz lenne pótolni. Ellenező esetben a leges legjobb amit tehetsz az, hogy nem szigeteled el magad a szolgáltatótól. Amúgy a tényleges napelemeken és a villanyórán kívül még valamilyen inverterre is szükség van, ami az egyirányú áramból kétirányút csinál…. vagy fordítva… ez már fizika, nem vágom, csak emlékszem, hogy a napelem nem olyan áramot csinál, amit a háztartási gépeink szeretnének és ezért át kell alakítani. Erre jó ez a gép.

Na jó, megyek és kipihenem ezt a bulit Most már reggeliztem, ittam egy kis zöld teát és tusoltam. Ilyenkor még kell aludnom egy óracskát és rögtön elmúlik a buli okozta fejfájás. Remélem jövő ilyenkor már túlesek a saját napelem avató bulimon is.