Születésnapi zsúron napelemekről?

A kisfiam nem is olyan rég volt hivatalos egy ovis társa születésnapi bulijába. Úgy szervezte az anyuka az egész szülinapizsúrt, hogy ne csak a gyerekek, hanem anyukák, apukák is ott lehessenek végig. Így egy egész nagy társaság alakult ki, tudtunk együtt figyelni a gyerekekre és még jól is éreztük magunkat.

Előtte még sosem jártam náluk, mindig csak az oviban vagy a játszótéren találkoztunk, így elég rendesen meglepett, hogy milyen szép nagy, modern házuk van. Látszott rajta, hogy új építésű, és komolyan, hogyha egyedül hagytak volna, lehet, hogy el is tévedek az emeleten. Természetesen többen meg is dicsértük, hogy milyen szép a ház, milyen rendben van minden. Egy másik anyuka hozta szóba, hogy igen, valóban nagyon szép, de biztos nem lehet olcsó a fenntartása sem, hiszen nekik a 80 négyzetméteres lakást is télen szinte egy kész vagyon befűteni. Már eléggé belemélyedtünk ebbe a cseppet sem nőies témába, amikor a házigazda elmesélte, hogy szinte semmibe sem kerül nekik az áram és a fűtés, mert a házon napelemes rendszer van kiépítve és a fűtésük is természetesen is napelem fűtés. Nem tudom, hogy a többiek eddig hallottak-e erről a lehetőségről, de számomra teljesen új volt, ezért megkértem, hogy meséljen róla még egy kicsit részletesebben. A telefonján mutatta nekem ezt a weboldalt, amire még beköltözés előtt találtak rá a férjével, és ennek köszönhetően tudják szinte a teljes évi áram és elektromos fűtés költséget megspórolni.

Említette, hogy az oldalon nagyon részletesen le van írva és el is magyarázzák, hogyan is működnek a napelemek, miből készülnek, mi alapján derül ki, hogy mennyire van szükség. Gyakorlatilag náluk is, és gondolom akkor minden esetben, egy helyszíni felméréssel indul az egész árajánlat kérési, kivitelezési folyamat, ehhez csupán pár adatot kellett megadniuk, ugye cím stb, illetve a valós éves energiafelhasználási adatok.

Miután pár nap alatt megállapították, hogy a házuk tájolása, tetőszerkezete stb. megfelelő ahhoz, hogy kiépítsék a napelemes rendszereket, kezdődött a valós tervezés. Ő is az oldalon olvasta, de nem hitte el, amíg valóban nem látták a terveket, hogy még bizonyos esztétikai elemeket is figyelembe vesznek kivitelezéskor, azért, hogy a lehető legdekoratívabban tudják kialakítani a napelemeket. Eredetileg kazános fűtési rendszerben gondolkodtak, de a napelemes elektromos fűtés sokkal egyszerűbbnek bizonyult, ami mellé egyébként még padlófűtés is kialakításra került.

A valós árakról beszélve, a kivitelezésnek ugye volt egy elég magas költsége, de erre tudtak még külön 0%-os THM-es hitelfelvételi lehetőséggel élni, így körülbelül a havi törlesztőrészletük megegyezik azzal az összeggel, amit áramra és fűtésre fizetnének ki, vagy talán még alacsonyabb is.

Maga az előkészítési, megtervezési folyamat kicsit több ideig tartott, de a kivitelezés, a napelemek felhelyezése konkrétan egy nap alatt történt. Ez elsőre teljesen felfoghatatlannak tűnt, tekintve, hogy mekkora napelemeket láttunk a tetőn.

napelem fűtés

Engem meggyőzött azzal kapcsolatban, hogy ez hosszútávon, elvileg 10 év múlva teljesen megtérül, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy engem nem gondolkodtatott el a dolog. Azóta még párszor elég részletesen elolvastam az említett oldalon a részleteket, hogy többféle telepítési lehetőség van, mik a különbségek, úgyhogy szerintem nemsokára mi is kérni fogunk egy helyszíni felmérést. Nem biztos, hogy a tetőszerkezetünk eléggé erős a kivitelezéshez, hiszen a mi esetünkben egy régebbi családi házról van szó, de úgy gondolom egy próbát mindenképpen meg ér. Olvassátok el a részleteket ezen az oldalon ti is, szerintem titeket is meg fog győzni.