Az angol nyelvtanfolyam hasznossága

new-york-668616_640Már számos alkalommal hasznát vettem az angol nyelvtanfolyamnak, amire jártam. Igaz, hogy először nem volt túl sok kedvem járni, de aztán amikor már beindult, sokkal könnyebb volt. Te milyen nyelvet tanultál?

A tanulás

Mint mindenki, az én időmben én is tanultam nyelvet, de még oroszt. na nem kell bemutatnom azt hiszem senkinek, hogy az orosz nyelvtudásommal ugyan mire megyek manapság?. Ma már alap dolog, hogy valaki beszélje a világnyelvek egyikét az angolt, vagy a németet.

Abban az időben nem volt senkinek választási lehetősége, egy idegen nyelvet tanultunk. Aztán a világ is rájött, ahogyan haladtunk a korral, hogy nem erre a nyelvre van szükségünk se nekünk, se a gyermekeinknek.  Mind a két gyermekem már a világnyelvet tanulta. Igaz különbözőt, de szereti mindenki a magáét.

Német, vagy angol nyelv

Nagy dilemma volt nekünk, amikor indult az iskola, hogy melyik nyelvet válasszuk majd a gyerekeknek. Emlékszem, akkor kezdett divatba jönni, hogy lehetett már a gyereket óvodában nyelvre vinni. Én soha nm voltam oda ezért a gondolatért, így nem is jártak a gyerekek sem.

Nem is igazán tartom helyesnek, hogy ilyen kis korban már nyelvre tanítsuk őket annak ellenére is, hogy azt mondják, ebben az időszakban a legjobb elkezdeni, mert még nagyon fogékonyak. Mi a párommal azonos állásponton voltunk ezt illetően szerencsére, hogy tanuljon meg először magyarul, aztán majd az iskolában megtanul valamelyik nyelven beszélni.

Anna lányom angolt tanult, Béla fiam pedig németet. Anna esetében mi választhattunk, és az angol nyelv mellett döntöttünk. Hogy miért? Nem igazán tudom megindokolni, hiszen semmi olyan extra dolog nem volt benne, inkább a tanít néni volt nagyon kedves, és szimpatikus, ami akkor igen csak fontos volt.

Béla esetében már tudatos volt a dolog. Miután van egy kis családi vállalkozásunk, és ott a német nyelv tudása jött volna jól, és persze azt gondoltuk, ha már van egy fiúnk, hátha tovább viszi majd az ágazatot.

Amúgy egyik gyermek sem panaszkodott azt illetően, hogy neki miért éppen az a nyelv jutott, miért nem másik. Anna a főiskola előtt már belekezdett a spanyol nyelvbe, hiszen neki ez volt a szívéhez közel áll nyelv. Mindig is szerette a meleget, a tengert, azon sem tudnék meglepődni, ha egyszer közölné, hogy ő egy időre mondjuk Spanyol, vagy Olaszországba fog költözni.

A felnőttkori tanulás

Minden sokkal nehezebb, ha az ember felnőttként áll neki. Hiszen már nem csak a tanulásra kell összpontosítani, hanem sok minden másra is. Ami azt jelenti, ott a háztartás, a család, a főzés, és az egyéb háztartási teendők, és persze mindezek mellett, ami felér már amúgy is egy állással még ott van a munka is. Csoda, hogy sokszor mire is képes az ember, én is elgondolkodom rajta, amikor mérlegelem a napot, hogy éppen aznap mit is tettem.

Persze mint mindenkinek, nekem is vannak olyan napjaim, hogy hasznavehetetlen vagyok. Hogy ez mit jelent? Azt hiszem ilyenkor ér el a teljes fáradtság, és az agyam kikapcsol. Körülbelül az a szindróma, mikor az ember mindent leejt a kezéből, vagy éppen kiborít.

Na mindezek mellé vállaltam be én is még egy angol nyelvtanfolyamot. Most sokkal nehezebb. Ha most mész tanulni, te is meg fogod tapasztalni, hogy mennyivel könnyebb volt még gyerekként, mikor még minden egyszerűbb volt. Nehéz oda figyelni, és tanulni, hiszen ezért járok az angol nyelvtanfolyamra, de közben annyi minden más lenne még, de ha oda megyek, muszáj minden mást kikapcsolni.

Már eltelt három alkalom, és kezd minden rutinossá válni, ez azért segít benne. Remélem sikerül legalább olyan szinten megtanulnom, hogy megértsek egy alap beszélgetést.